PE-lasmachine

Voor de aanleg van riolering, gasleidingen en warmwatersystemen in warenhuizen wordt tegenwoordig naast PP (Polypropyleen) buizen ook gebruikt gemaakt van PE (Polyethyleen) en HDPE (High Density Poly Ethyleen) buizen.

De eigenschappen van PE:
PE buizen en PE hulpstukken zijn bij normale temperaturen onbreekbaar. Het verdraagt kortstondig temperaturen van 100 C (zonder drukbelasting), het kan dus probleemloos worden toegepast in installaties waarbij heet water wordt afgevoerd. Ook bij zeer lage temperaturen, tot -40 C, behoudt PE een grote weerstand tegen schokken en stoten.
Bovendien is PE ongevoelig voor vorst. Door de elastische eigenschappen van het materiaal neemt het na ontdooiing nagenoeg de oorspronkelijke vorm weer aan.
PE is taai en daardoor ook buigzaam. Door het relaxerend vermogen worden spanningen gemakkelijk opgenomen. Bovendien is PE corrosievrij en uitstekend recyclebaar.
Aangezien PE niet gelijmd kan worden is men voor het maken van verbindingen aangewezen op elektrolassen en spiegellassen.

Elektrolassen
Elektrolassen is een eenvoudige en snelle verbindingstechniek voor het realiseren van niet-demonteerbare lasverbindingen. Met behulp van elektrolasmoffen en een compact elektrolasapparaat is efficiente montage van buizen, hulpstukken en geprefabriceerde leidingen mogelijk. Het levert een sterk en waterdicht systeem op in een relatief korte montagetijd.

Spiegellassen
Van Etten last altijd op locatie en in de meeste gevallen ook nog eens op plekken die minder goed bereikbaar zijn. De lasser heeft niet altijd de mogelijkheid om om het te lassen object te manoeuvreren en daarom wordt er gekozen voor spiegellassen.
Van Etten heeft twee lasapparaten tot haar beschikking die bediend worden door vier gecertificeerde lassers. Lassen worden gelegd van Ø25 mm t/m Ø315 mm.
Twee buizen kunnen recht op elkaar worden ‘gespiegeld’ maar ook onder een hoek; T-stukken en kruisstukken vormen hierdoor ook geen probleem.

Het personeel van Van Etten is speciaal opgeleid in het gebruik van deze PE lasmachines en is volledig op de hoogte van de geldende veiligheidsnormen.

 

 
PE lassen
           
spaver spaver