Teeltwisseling

In het najaar/de winter houdt een groot deel van ons personeel zich bezig met het opruimen van oude tuinbouwgewassen. Van Etten heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in het opruimen van diverse gewassen, de steenwol en de folie. Het machinepark is daarin meegegroeid; zeven grote versnipperaars en trekkers met opvoerbanden trekken het gewas uit de paden en trekkers en shovels met grote lofrieken rijden het gewas naar buiten.

In september 2005 publiceerde het vakblad Onder Glas een handig artikel over de teeltwisseling. Klik hier om het artikel te lezen.

De doeken [Klik hier voor tekst met foto's]
De warenhuizen worden tegenwoordig steeds groter en daarom moet de lengte van de doeken ook aangepast worden. Het hele jaar door zijn er mensen op de zaak aan de Leeuwenhoekweg bezig deze ‘matten te naaien’ met een speciaal voor dit doel aangeschafte grote naaimachine. Het vergt nogal wat kracht om de doeken met lof de versnipperaar in te trekken en daarom wordt er op toegezien dat ze van degelijke kwaliteit bij de tuinders worden afgeleverd.
Van Etten beschikt over een groot aantal doeken in verschillende lengtematen omdat de lengte van de paden in ieder warenhuis verschillen. De tuinder krijgt de doeken aangeleverd en dient deze zelf in de paden te trekken. Na het versnipperen worden de doeken weer opgehaald.

Tomaten-, paprika- en komkommerlof [Klik hier voor tekst met foto's]
Als het oude tomaten-, paprika- of komkommerlof op de doeken ligt komt Van Etten langs met een van de zeven versnipperaars. De ‘biochopper’ rolt de doeken weer op en tegelijkertijd wordt het gewas versnipperd. De snippers worden opgevangen in een bunkerbak en een heftruck of shovel rijdt deze naar buiten en leegt de bak in een container.

Gerbera-, anthurium- en rozengewas [Klik hier voor tekst met foto's]
Van Etten verwijderd ook het bloemengewas. Een versnipperaar of opvoerband trekt de matten naar het midden van de kas, tegelijkertijd wordt het gewas versnipperd. De snippers worden opgevangen in een bunkerbak en een heftruck of shovel rijdt deze naar buiten en leegt de bak in een container.

Steenwol [Klik hier voor tekst met foto's]
De doeken kunnen ook gebruikt worden voor het uitdraaien van steenwolmatten of kokosmatten. De oude matten of het oude gewas wordt op de doeken gelegd en door middel van een lopende band naar het pad getrokken. Met een shovel wordt het vuil naar buiten gereden. Dit scheelt een hoop sleep en sjouwwerk met de matten of het gewas.

Folie, potten en slangen [Klik hier voor tekst met foto's]
Behalve het verwijderen van het gewas, verzorgen wij ook het oprollen en afvoeren uit de kas van folie, potten en slangen.